Binnenstedelijke renovatie vraagt om stille pompinstallatie

Geplaatst op : 29-10-2018

Renovatieprojecten in de binnenstad zijn altijd uitdagend en vragen de aannemer om slim met de omgevingsfactoren om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de restricties op geluidsoverlast, het vrijhouden van openbare wegen of de beperkte werkruimte. Bij de renovatie van de kadewanden in Dordrecht speelden ook de trillingen van de machines een belangrijke rol. Eekels Pompen levert hiervoor gepaste pompen en toebehoren.

Dordrecht telt maar liefst 900 rijksmonumenten en meer dan 650 gemeentelijke monumenten. Eén van de rijksmonumenten, de Grote Kerk, torent hier sinds 1367 met zijn ongebruikelijke bouw boven de haven uit. De Lange Geldersekade waaraan de kerk gelegen is, dient dit jaar gerenoveerd te worden. Maar met deze historische omgeving en de drukte van een binnenstad is dit een uitdagende klus.

Bouwkuip

Wanneer men grachtwanden renoveert legt de aannemer een zogeheten bouwkuip aan in de gracht. Deze wordt leeggepompt zodat hier ruimte ontstaat voor de renovatie van de wanden. Wanneer de ruimte beperkt is, gebruikt de aannemer een ponton om machines als kranen en pompen bij de bouwkuip te plaatsen. Voor de werkzaamheden in Dordrecht zocht onze opdrachtgever een pomp die het water uit de bouwkuip tussen de kademuur en damwand naar de binnenhaven verpompt.

Geluidgedempte pompinstallatie

Als antwoord op de vraag van onze opdrachtgever hebben wij twee Betsy 125M dieselmotorpompen geleverd om de bouwkuip leeg te houden. Deze pompen zijn uiterst geschikt voor dit soort projecten dankzij hun trilling- en geluid-gedempte uitvoering. Oude monumenten zijn veelal vatbaar voor trillingen wat scheuren in de muren kan veroorzaken.

De Betsy pomp is tevens een zeer betrouwbare pomp doordat hij in staat is om moeiteloos zwaar vervuilde vloeistoffen te verpompen. Bijvoorbeeld in de gracht terechtgekomen straatafval. Deze eigenschap heeft de pomp te danken aan zijn ruime vuildoorlaat en de unieke schroef-centrifugaal waaier.

Onze levering:

Met deze installatie is de aannemer instaat om gedurende piekmomenten 660 kubieke meter grachtwater per uur te verpompen. Met een zeer zuinig verbruik bespaart de gebruiker tevens op brandstof. Dankzij de stille werking van de pompen verloopt het project in Dordrecht stabiel. Volgens planning zal de renovatie eind mei 2019 afgerond worden.