Oppervlaktewater-bypass bij bouw energiezuinige tunnel A16

In opdracht van Rijkswaterstaat wordt er druk gebouwd aan de tunnel die de A16 met de A13 verbindt. Dit is niet zomaar een tunnel, maar de eerste energieneutrale tunnel ter wereld. De energie die nodig is om de weg en de tunnel te onderhouden, wordt door de weg zelf opgewekt via zonnepanelen.

Dompelpompen houden het oppervlaktewater stromend

De tunnel wordt in fases gebouwd en loopt door verschillende watergebieden. Bij elke fase is het belangrijk dat het oppervlaktewater wordt omgepompt. Daarom heeft Eekels Pompen een tijdelijke pompinstallatie geplaatst die bestaat uit twee Hidrostal F10K dompelpomen. De pompen worden aangedreven door een 150 kVA aggregaat. Met sensoren wordt het peil van het oppervlaktewater gemeten en vervolgens worden de pompen aangestuurd om meer of minder water te verpompen. Zo zorgen we dat het waterpeil altijd op het juiste niveau blijft.

De tijdelijke pompinstallatie verplaatst mee met de bouwfases

Het project duurt anderhalf jaar. Onze vakbekwame monteurs verplaatsen de pompinstallatie naarmate de bouwwerkzaamheden vorderen. Zo wordt er gezorgd dat het oppervlaktewater door blijft stromen tijdens het gehele project.

De tijdelijke pompinstallatie bestaat uit: