Betsy 125M in gebruik bij renovatie grachtfundering

Geplaatst op : 21-06-2018

Amersfoort – Sinds 10 jaar worden museum Flehite en de aangrenzende grachtwanden voor het eerst weer gerenoveerd. Om tijdens de eerste fase de grachtwanden droog te leggen heeft Eekels Pompen een Betsy 125M dieselpomp geleverd. Dankzij de uitstekende prestaties van de pomp kon de renovatie aan de historische grachtwanden ongemoeid worden voortgezet.

De renovatie van het museum en de historische grachten werd in twee bouwfases verdeeld. In de eerste fase werden de kademuren van de aangrenzende grachten gerenoveerd. Nadat de omgeving gereed is kan in de tweede fase het museum zelf gerenoveerd worden. Vanwege de kwetsbaarheid van zowel het museum als de museumstukken is het belangrijk dat het materieel zo trillingvrij mogelijk functioneerde.

De Hidrostal Betsy 125M

De Betsy 125M is een veelzijdige vuilwaterpomp, uitgerust met een vacuümsysteem en een vacuümpomp voor automatische en uiterst snelle aanzuiging. Watervulling om aan te zuigen is bij deze pomp dus overbodig. De Betsy 125M wordt geleverd in geluidgedempte uitvoering en biedt een krachtige zuigwerking tot 8 á 9 meter zuighoogte.

Bijzondere opstelling

Voor dit project was een bijzondere pompopstelling nodig. Met een tijdelijke damwand in de gracht is een bouwkuip gecreëerd welke gedeeltelijk leeg gepompt diende te worden. Met de beperkte ruimte van een binnenstedelijke bouwplaats is ervoor gekozen om de pomp op een ponton te plaatsen in de gracht. Zo kon de Betsy pomp het grachtwater vanuit de bouwkuip over de damwand naar de gracht verpompen. Om de opstelling compleet te maken heeft Eekels Pompen bij de pomp een RECO brandstoftank geleverd en 6 meter leidingwerk.

Naar verwachting zal de renovatie ongeveer een jaar in beslag nemen. Eind mei begint de tweede fase van het renovatie project en zal het museum tijdelijk sluiten. Als vervangende locatie is het publiek in deze periode welkom bij het Rietveldpaviljoen.