Windmolenpark Blyth Offshore

Geplaatst op : 15-12-2017

Voor de noordkust van Engeland zijn Strukton, BAM Infraconsult en BAM Nuttal bezig met een grootschalig windmolenpark. Om de fundaties van de afzinkturbines te laten afzinken heeft Eekels Pompen diverse tijdelijke pompen geleverd en geïnstalleerd. De methode met een drijvend, afzinkbaar, betonnen caisson wordt voor het eerst toegepast met dit doel.

 

Betonnen caissons

Bij het realiseren van offshore windparken wordt de caisson-methode toegepast. Deze methode maakt tijdens het proces van afzinken gebruik van zinkbakken. De caissons bestaan uit betonnen constructies die worden afgezonken tot op de bodem van de Noordzee. Hierdoor is het mogelijk om offshore-windparken te realiseren in wateren met grotere diepte. De door BAM Infraconsult ontwikkelde caissons zijn turbinefundaties bestaande uit een betonnen kegelvormige voet met een diameter van dertig meter. Het eerste deel van de windmolenmast van circa 60 meter is geplaatst op de productielocatie van de fundaties. Op locatie wordt vervolgens de gehele constructie, door ballasten van het caisson, afgezonken tot een diepte van 40 meter.
Tijdens het afzinken worden de fundaties gevuld met zeewater. Om het afzinken zo efficiënt mogelijk in te richten heeft Eekels Pompen de volgende tijdelijke pompinstallatie geleverd. Een PP200 diesel gedreven hogedrukpomp vulde de betonnen caissons met zeewater om het zo te laten afzinken. Deze PP200 werd met water gevoed door twee stuks gedompelde Hidrostal F10K-HD. De 2 stuks B11-350-GG verpompten het zand- en zeewatermengel naar de caissons. Het lekwater uit de caissons wordt verpompt door 10 stuks Grindex type Major N. Eekels heeft niet alleen diverse pompen geleverd maar is ook verantwoordelijk voor al het leidingwerk.

Zekerheid

Het is aan Eekels de taak om alles 24 uur per dag draaiende te houden. Vanzelfsprekend was het een grote uitdaging om het materieel op tijd op de pontons te installeren. Daarnaast heeft Eekels drie maanden lang personeel op de pontons ingezet om storingen en/of andere problemen te voorkomen. Op die manier heeft de organisatie het project voorzien van een totaal oplossing.